Helsexinki-näyttelyKävin tarkastamassa Helsingin kaupunginmuseon uuden HELSEXINKI-näyttelyn translasten ja -nuorten tukijärjestön puheenjohtajan, Riikka Aapalahden kanssa. HELSEXINKI on näyttely, jossa kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset sukupuolesta, seksistä ja seksuaalisuudesta ovat keskiössä. Äänen saa transvestiitit, vammaiset, homot, biseksuaalit, lesbot ja transsukupuoliset, unohtamatta seksityön ammattilaisia.

Suosittelen käväisemään! Helsingin kaupunginmuseo on juuri voittanut Museums + Heritage Awardsin pääpalkinnon, joka on arvostettu brittiläinen museoalan palkinto. Vuosittain jaettavilla palkinnoilla halutaan huomioida innovatiivisia ja uraauurtavia museo- ja kulttuuriperintöalan projekteja paitsi Isossa-Britanniassa, myös muualla Euroopassa (Helsingin kaupunginmuseo -museolle jälleen ykköspalkinto. 2017). Eikä ihmekään, museoon kun on aina ilmainen sisäänpääsy ja tila on kuin kaupunkilaisten oma olohuone!

Näyttely oli kiinnostava ja sen parasta antia oli ehkä video kooste, jossa eri ihmiset saivat puhua heihin kohdistuvista ennakkoluuloista seksuaalisuuden suhteen ja omista ajatuksistaan aiheeseen liittyen. Koska aihe oli kiinnostava ja näyttely hieno, olisimme toivoneet sen olevan vielä laajempi ja sukeltavan vielä hiukan syvemmälle aiheeseen.

”12.5.2017 avautuva Helsexinki-näyttely perustuu kaupunkilaisten omakohtaisiin kokemuksiin seksuaalisuudesta, sukupuolesta ja seksistä – ja vapaudesta valita, miten niitä toteuttaa.
Vapaus olla oma itsensä ei ole itsestäänselvyys. Valtavirrasta erottuvaan lyödään herkästi leima, joka peittää ihmisen ja hänen persoonallisuutensa. Lisäksi monenlaiset asenteisiin, lakeihin ja toimintatapoihin liittyvät asiat rajoittavat tasa-arvoa ja arkea.
Helsexinki-näyttelyä varten on haastateltu lukuisia Helsingissä asuvia tai työskenteleviä ihmisiä, muun muassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajia ja henkilöitä, joiden työ jollain tavalla liittyy seksuaalisuuteen. Suoria lainauksia heidän puheestaan voi lukea näyttelyn seiniltä.” (Helsingin kaupunginmuseo- Helsexinki. 2017.) 
-Nina Saarinen
Lähteet: 
Helsingin kaupunginmuseo -museolle jälleen ykköspalkinto. 2017. Viitattu 20.05.2017. http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/2017/05/18/museolle-jalleen-ykkospalkinto/
Helsingin kaupunginmuseo- Helsexinki. 2017.  Viitattu 20.05.2017. http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/helsexinki/

Kuvat: 
© Nina Saarinen 

Kommentit

Suositut tekstit