Katsaus transsukupuolisuuden genetiikaan ja tieteeseen

Between the (Gender) Lines: the Science of Transgender Identity


Luin hiljattain Kathrine J. Wu:n artikkelin Between the (Gender) Lines joka käsittelee transsukupuolisuutta genetiikan ja tieteen kannalta. Tässä lyhyt suomenkielinen tiivistelmä artikkelista. Suosittelen lukemaan koko tekstin ja katsomaan havannekuvat linkistä. 

Katherine J. Wu:n artikkelissa  kerrotaan, että useammassa tutkimuksessa, jossa on tarkasteltu transsukupuolisten henkilöiden aivojen osaa (bed nucleus of stria terminalis) joka eroaa voimakkaasti muodoltaan riippuen siitä onko mies vai nainen, on todettu transnaisten aivojen vastaavan cis-naisten aivoja  ja transmiesten aivojen cis-miesten aivoja. Vaikuttaa siis siltä, että transsukupuoliset ihmiset omaavat syntyessään aivot jotka muistuttavat enemmän koetun sukupuolen aivoja kuin syntymässä määrätyn sukupuolen aivoja. 

Aivojen kehitykseen vaikuttaa vahvasti prenataali ympäristö, se mille hormoneille sikiö altistuu kohdussa. Jotkut tutkimukset uskovat, että esimerkiksi transmiehet ovat altistuneet liian alhaisille estrogeeni tasoille kohdussa. Tälle ilmiölle voi olla kaksi syytä: 1) sikiön lähiympäristössä on ollut liian alhaiset estrogeeni tasot tai 2) sikiön lähiympäristössä on ollut tarpeeksi estrogeenia, mutta sikiöllä on ollut huono hormoni sensitiivisyys kohdussa. 



Koko englanninkielisen artikkelin voi lukea ositteessa:
http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2016/gender-lines-science-transgender-identity/

-Nina Saarinen

Kommentit

Suositut tekstit