Kiinnostava gradu sukupuoleltaan moninaisista lapsista

Kiinnostava uusi, ja muuten myös ensimmäinen gradu, joka käsittelee translapsia eli siis Emmi Kamula-Enqvistin ”Sinun sukupuolesi on minulle totta” -Näkökulmia sukupuoleen ja sukupuolen moninaisuuteen lapsuudessa.

Kamula-Enqvistin tutkimuksessa on tarkasteltu lapsuusiän sukupuoli-identiteettiä ja sukupuolen moninaisuutta ja avattu tarkasteluun liittyviä moniäänisiä näkökulmia länsimaisessa yhteiskunnassa. Tutkimuksesaan hän selvittää, kuinka yksilön oma sisäinen sukupuolen kokemus tulee näkyväksi ja kuinka yhteiskunnan sukupuolen määrittely ja yksilön oma kokemus kohtaavat. Lisäksi Kamula-Enqvistin tutkimuksessa osoitetaan, kuinka sukupuoleltaan moninaiset lapset on kohdattu ja tulisi kohdata varhaiskasvatuksen kentällä. Keskeisenä tuloksena ilmenee, että sukupuoli-identiteetti muodostuu prosessinomaisesti vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, eikä tiedekään tarjoa vain yhtä kattavaa selitystä sukupuoli-identiteetin muotoutumiselle. (HELDA-Sinun sukupuolesi on minulle totta. Näkökulmia sukupuoleen ja sukupuolen moninaisuuteen lapsuudessa.)

Tutkimuksen aineisto  koostuu systemaattisesta kirjallisuuskatsauksesta, jonka artikkeleista 14 lähestyy sukupuolta varhaiskasvatuksen ja lapsuuden näkökulmasta, sukupuolen moninaisuutta käsittelevän blogin 30 sitaattitekstistä sekä kuudesta haastattelusta. Analyysi on toteutettu aineistolähtöisellä sisällönanalyysilla muodostaen kolme pääluokkaa. (HELDA-Sinun sukupuolesi on minulle totta. Näkökulmia sukupuoleen ja sukupuolen moninaisuuteen lapsuudessa.)

Sukupuoli yksilön itse määrittelemänä sisäisenä kokemuksena on vahvin yksilön sukupuoli-identiteettiä ohjaava tekijä, eivätkä siihen vaikuta ympäristön paine tai yksilön fyysinen keho. Yksilön identiteettiä voidaan kuitenkin haavoittaa ulkoapäin ja toive joukkoon kuulumisesta ja vastaavasti tunne ulkopuoliseksi jäämisestä ovat vahvoina läsnä sukupuoleltaan moninaisten lasten elämässä.
Sukupuoli yhteiskunnan määrittelyn rajaamana roolien kokoelmana-luokan tulokset osoittavat, että yhteiskunta pyrkii määrittämään vahvasti yksilöiden sallittuja sukupuoli-identiteettejä. Yhteiskunta perustuu vahvasti kaksijakoiseen sukupuolijärjestelmään ja se sulkee ulkopuolelle sukupuoleltaan moninaiset yksilöt. (HELDA-Sinun sukupuolesi on minulle totta. Näkökulmia sukupuoleen ja sukupuolen moninaisuuteen lapsuudessa.)

Sukupuolen moninaisuus varhaiskasvatuksessa-luokan tulokset osoittavat, että varhaiskasvattajien tietoisuutta sukupuolten moninaisuudesta tulee lisätä ja sukupuolisensitiivistä pedagogiikkaa tulee aktiivisesti kehittää edelleen ja pitää varhaiskasvatuksen normina, josta hyötyvät kaikki lapset. (HELDA-Sinun sukupuolesi on minulle totta. Näkökulmia sukupuoleen ja sukupuolen moninaisuuteen lapsuudessa.)

-Nina Saarinen

Koko gradun voit ladata täältä: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/181420

Lähteet: HELDA-Sinun sukupuolesi on minulle totta. Näkökulmia sukupuoleen ja sukupuolen moninaisuuteen lapsuudessa.Lainattu 24.05.2017. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/181420




Kommentit

Suositut tekstit