Tutkimus: Transsukupuoliset lapset ovat yhtä onnellisia kuin ikätoverinsa

Tutkimus: Transsukupuoliset lapset ovat yhtä onnellisia kuin ikätoverinsa


Kun poikana syntynyt lapsi kertoo olevansa tyttö tai toisin päin, kumpi on hänelle parempi: jatkaa elämäänsä fyysisen sukupuolen rajoissa vai omaksua sen sukupuolen rooli, johon itse kokee kuuluvansa?

Washington University:n ja National Institute of Health:in teettämässä tutkimuksessa tutkittiin 73 transsukupuolista lasta, jotka olivat sosiaalisesti siirtyneet biologiansa vastaisen sukupuolen rooliin. Sosiaalinen siirtymä tarkoitti käytännössä esimerkiksi nimen vaihtamista ja sosiaalisen sukupuolen mukaisen vaatetuksen ja hiustyylin omaksumista. Näitä lapsia myös kutsuttiin tytöiksi tai pojiksi heidän sosiaalisen, ei biologisen sukupuolen perusteella. (Tutkimus: Transsukupuoliset lapset ovat yhtä onnellisia kuin ikätoverinsa) 

Näiden 3–12-vuotiaiden transsukupuolisten lasten mielenterveyttä verrattiin kahteen kontrolliryhmään, ikätovereihinsa ja sisaruksiinsa. Vertailussa sosiaalisesti siirtyneet lapset eivät osoittautuneet sen masentuneemmiksi tai ahdistuneemmiksi kuin verrokkinsakaan. Mielenterveyttä kartoitettiin kahdella lapsen vanhemmille osoitetulla kyselyllä. (Tutkimus: Transsukupuoliset lapset ovat yhtä onnellisia kuin ikätoverinsa)

The research found that the 73 children, age 3 to 12, had rates of depression and anxiety no higher than two control groups -- their own siblings and a group of age- and gender-matched children. And their rates of depression and anxiety were significantly lower than those of gender-nonconforming children in previous studies. (Transgender children supported in their identities show positive mental health)

Aiemmissa tutkimuksissa transsukupuolisten yhdysvaltalaisten keskuudessa on havaittu tavallista enemmän ahdistusta, masennusta ja itsemurhia. Tästä on toisinaan tehty päätelmiä, joiden mukaan transsukupuolisten lasten mielenterveysongelmat ovat väistämättömiä tai että transsukupuolisuus itsessään on mielenterveyden ongelma. (Tutkimus: Transsukupuoliset lapset ovat yhtä onnellisia kuin ikätoverinsa)

The thinking has always been that kids who are not acting gender-stereotypically are basically destined to have mental health problems," said Olson, a UW assistant professor of psychology. "In our study, that's not the case." (Transgender children supported in their identities show positive mental health)

Sosiaalisesti siirtyneet transsukupuoliset lapset osoittautuivat tässä tutkimuksessa kuitenkin huomattavasti vähemmän ahdistuneiksi ja masentuneiksi kuin aiempien tutkimusten lapset, jotka eivät olleet siirtyneet oman kokemuksensa mukaisen sukupuolen rooliin. (Tutkimus: Transsukupuoliset lapset ovat yhtä onnellisia kuin ikätoverinsa)

They suggest that mental health problems are not inevitable in this group, and that family support might buffer these children from the onset of mental health problems so commonly observed in transgender people. (Transgender children supported in their identities show positive mental health)

Lähteet: 

Tutkimus: Transsukupuoliset lapset ovat yhtä onnellisia kuin ikätoverinsa. Viitattu 27.05.2017. 
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/tutkimus_transsukupuoliset_lapset_ovat_yhta_onnellisia_kuin_ikatoverinsa

Transgender children supported in their identities show positive mental health. Viitattu 27.05.2017. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/uow-tcs022316.php

-Nina Saarinen

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen aihealue blogissa. Aihe josta puhutaan vähän. Kokonaisuudessaan blogi on myös mielenkiintoinen sisällöllisesti ja tieto on kattavaa. Tutkimukset osoittavat hyvää faktatietoa ja tutkimus oli aiheellinen, koska moni voi luulla, että transsukupuolinen ei koe olevansa onnellinen, vaikka ei se sitä mittaakaan. Sanasto kirjoitus oli tarpeellinen ja toi uutta opittavaa. Sanastossa esitellyt sanat ovat edelleen monella epätiedossa tai luullaan monen sanan tarkoittavan samaa. Sanastossa oli tuttuja ja täysin tuntemattomia sanoja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut postaukset