Kirjavinkkejä

Transsukupuolisuutta käsittelevää viihdekirjallisuutta:



Pajtim Statovci-Tiranan sydän

Palkitun kirjailijan henkeäsalpaava romaani matkasta Euroopan ja ihmisen laidalta toiselle 1990-luvun alun Tiranassa nuori Bujar menettää isänsä, ja hänen paras ystävänsä Agim tuntee olevansa väärässä ruumiissa. Kommunistinen diktatuuri Albaniassa on päättynyt, ja maa kurottaa kohti Eurooppaa. Yhteiskunnan romahduksen aikaansaama kaaos saa pojat ottamaan kohtalon omiin käsiinsä: pakenemaan rannikolle aikeenaan päästä länteen. Rooma, vuosituhannen loppu: nuori mies on valmis tekemään ja sanomaan mitä tahansa saadakseen uuden nimen ja uuden alun. Puolen maailmaa kierrettyään hän asettuu Suomeen. Mitä kaikkea ihmisen on uhrattava tullakseen omaksi itsekseen?


Johanna Korhonen ja Jeanette Östman (Toim.)-Kaikella rakkaudella: sanoja seksuaalisuudesta ja sukupuolesta

Homoista, biseksuaaleista ja transihmisistä puhuvat suurimmaksi osaksi heterot - tässä kirjassa äänessä ovat vähemmistöihin kuuluvat itse. Miltä tuntuu elää vähemmistönä heterokulttuurin ja -normatiivisuuden kyllästämässä maailmassa? Onko homolla oikeus näkyä? Entä olla näkymättä? Muistaako homo olevansa homo, elleivät muut siitä joka päivä muistuta? Miksi transsukupuolisuus herättää edelleen pelkoa? Millaista on sateenkaarivanhemmuus? Miksi mieskirjailijat kuulustelivat lesboksi epäiltyä naista? Miksi piispa tuli pitämään kriisipalaveria homopapin työpaikalle? Viidentoista kirjoittajan voimalliset tekstit avaavat ajankohtaiseen keskusteluun uusia näkökulmia. Kirjoittajina ja kertojina muun muassa Mirkka Rekola, Marja-Sisko Aalto, Jani Toivola, Susanna Airola, Markus Topi, Kiba Lumberg, Rita Paqvalén ja Eva-Stina Byggmästar.

David Ebershoff-Tanskalainen tyttö


Poikkeuksellisen kaunis rakkaustarina pohjautuu taiteilijaparin elämäntarinaan. Einarin ja Gretan elämä muuttuu eräänä iltapäivänä vuonna 1925. Einarin sisällä asuu kaunis nuori nainen, Lili, ja Greta rohkaisee häntä astumaan esiin. Lilin ja Gretan avioliitto ja taide muuttavat muotoaan elämän pituisella matkalla, jolla Lilistä tulee yksi maailman ensimmäisistä sukupuolenkorjauksen pioneereista.







Nuortenkirjoja: 

Marja Björk-Poika

Suorapuheinen Marion eli Makke on aina tiennyt olevansa poika. Saman
ovat tienneet itseltäänkin salaa myös kaikki hänen läheisensä, äiti hänen syntymästään saakka. On kuitenkin vaikea myöntää asiaa jota ei ymmärrä, joten Makkesta yritetään muokata tyttöä, jopa väkivalloin. Juhlapäivät mekkoineen ja nukkelahjoineen, kuukautisten alkaminen ja rintojen kasvu, seurustelusuhteet ja uudet kouluympäristöt ovat katastrofeja yksi toisensa jälkeen. Makke joutuu vastatusten kaikkien ja kaiken kanssa. Vasta aikuisuuden kynnyksellä hän saa tietää miksi: hän on transsukupuolinen, ja ympäristö hyväksyy vain kaksi sukupuolta. Alkaa helpottava matka omaksi itseksi, lähimpänä tukijana äiti. Poika perustuu Marja Björkin oman pojan kokemuksiin.

Siri Kolu-Kesän jälkeen kaikki on toisin

Peetulle itseksi tulemisen hinta on kallis. Niin kallis, että sen
maksaa kaikesta huolimatta. Peetu on saanut kasteessa nimen Petra, vaikka Petra hän ei ole ollut koskaan. Ei se pikkutyttö, jonka äiti muistaa. Syyskuun ensimmäinen Peetu täyttää 18 ja pian sen jälkeen hän menee korjausleikkaukseen. Ennen sitä Peetu vain odottaa. Odottamista helpottaa se, että isä vie Peetun lentämään. Purjelentokoneeseen, melkein taivaan reunaan kiinni. Kymmenen lennon ajan Peetu ja isä jakavat keveyden, jossa sanatkin tulevat vapaammin ja voi puhua, ihan kaikesta."Mä en ole sun tyttösi, ja jos mä en voi olla sun poikasi, mä en voi olla sun lapsesi enää."



Lisää HLTBI-kirjallisuutta:



Michael Cunningham – Koti maailman laidalla, Tunnit

John Irving – Minä olen monta

Jonas Gardell – Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin

Jeffrey Eugenides – Middlesex

Kassandra Block – Rakkauden puukottamat

Jeanette Winterson – Ei appelsiini ole ainoa hedelmä

Kaori Ekuni – Blink blink

William S. Burroughs – Alaston lounas, Hämy

Radclyffe Hall – Yksinäisyyden kaivo

James Baldwin – Huone Pariisissa
Markiisi de Sade – Sodoman 120 päivää
Alfred de Musset – Gamiani
Eugenio Giovenardi – Isä Belmiron rikos

Jean Genet – Querelle

E. M. Forster – Maurice

Phil Andros – Kädet ylös, housut alas



Lisää HLTBI- kirjallisuutta voi etsiä osoitteesta: http://www.kirjasampo.fi/fi/node/3325#.WQoFiLRpuf1


-Nina Saarinen


Lähteet:
http://www.kirjasampo.fi/fi/node/3325#.WQoFiLRpuf1

http://www.adlibris.com/fi



Kommentit

Suositut tekstit