Amnestyn raportti: Transihmisten ihmisoikeuksia loukataan törkeästi Suomessa


Amnestyn tuoreessa raportissa todetaan että tutkimuksessa mukana olevissa maissa kuten myös Suomessa sukupuolen korjaaminen juridisesti vastaamaan henkilön identiteettiä on pitkä, ihmisoikeuksia loukkaava ja alentava prosessi.

Kansainvälisten suositusten mukaan henkilötodistuksen sukupuolimerkinnän muuttamisen pitäisi olla nopeaa, sujuvaa ja sen on kunnioitettava yksityisyyttä ja ihmisarvoa. Näin asia ei kuitenkaan ole. Selvitysten tekemiseen menee vuosia ja transihmiset kokevat tutkimukset hyvin nöyryyttävinä.

Suomessa sukupuolen juridinen korjaaminen on mahdollista vain, jos henkilö suostuu tutkimuksiin, hormonihoitoihin, sterilisaatioon tai leikkauksiin. Suomessa sukupuoltaan korjaava ei saa olla lisääntymiskykyinen, joten hän joutuu käymään läpi hormonihoidot joiden jälkeen ei voi saada lapsia.

Suomessa sukupuolenkorjausprosessiin hakeutuu vuosittain noin 200 ihmistä. Heistä kaikki eivät hae sukupuolen juridista vahvistamista. Euroopassa elää arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka eivät koe syntymässä määriteltyä sukupuolta oikeaksi.

Jotkut muunsukupuoliset ihmiset haluavat korjauttaa sukupuolensa leikkausin ja hoidoin, osa kuitenkin haluaa läpikäydä vain osan toimenpiteistä tai ei ollenkaan toimenpiteitä. Osa transihmisistä tuntee olevansa ei mies eikä nainen vaan jotain noiden kahden sukupuolen väliltä. 


Monet asiakirjat kuten passi tai ajokortti sisältävät tiedon henkilön sukupuolesta. Tämä asettaa transsukupuoliset ihmiset alempaan asemaan, kun he joutuvat jatkuvasti selvittämään sukupuoltaan. Sukupuoli-identiteetti on jokaiselle hyvin henkilökohtainen asia. Usein nämä tilanteet johtavat myös syrjintään, kuten työnhakutilanteissa tai kouluissa. 

Raportissa on kerrottu esimerkki suomalaisesta nuoresta miehestä, joka joutuu melkein päivittäin selittämään sukupuoltaa asioidessaan vaikkapa postissa tai julkisissa liikennevälineissä. Eu-lain mukaan tällaisen syrjinnän ei pitäisi olla mahdollista, vaan jokaisella pitäisi olla oikeus saada henkilötodistuksensa vastaamaan kokemaansa sukupuolta. 

Monissa maissa kuten suomessa muunsukupuolisen on saatava psykiatrinen diagnoosi saadakseen vaihdettua nimensä tai sukupuolensa. Transihmiset kokevat, että kyse ei ole psyykkisestä sairaudesta, eikä sen luokitteleminen diagnoosilla ole silloin oikein. 

Monet sukupuolen korjausta haluavat joutuvat käymään läpi haastatteluita, joissa he joutuvat vakuuttamaan haastattelijat hyvin stereotyyppisillä tavoilla olevansa sitä sukupuolta, jota he kokevat olevansa. He kokevat, että he joutuva käyttäytymään korostetun maskuliinisesti tai feminiinisesti ollakseen uskottavia ja joutuvat vastaamaan hyvin henkilökohtaisiin kysymyksiin koskien sukupuolielämäänsä. 

Suomessa on erottava puolisostaan, saadakseen sukupuolen vaihdoksen. Tämä on vastoin kansainvälisiä lakeja. Meillä on oltava 18-vuotias päästäkseen sukupuolenmuutos prosessiin. Tämä on vastoin YK:n lasten oikeuksia. Yk:n lastenoikeuksien komitea on ottanut kantaa, että lapsen identiteettiä kuten seksuaali-identiteettiä tulee kunnioittaa. Koulussa tällainen asia voi vaikuttaa niinkun yksikertaiseen asiaan, kuin että voi käyttää oman sukupuolensa mukaista wc:tä.

Lähteet:

https://www.amnesty.fi/tyomme/teemat/itsemaaraamisoikeus-sukupuoleen/
Tutkimus: Viitattu 23.05.2017 https://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR01/ 001/2014/en/13af83a1-85f5-476f-9fe9-b931f2b2a9f3/eur010012014en.pdf/

Kommentit

Suositut tekstit