Uusi-Seelanti kehittää uutta standardia sukupuoli-identiteetin tilastoimiseen



Uudessa-Seelannissa on kehitetty uusi tapa tilastoida väestön sukupuoli-identiteetti. Projekti on saanut alkunsa tarpeesta tilastoida muunsukupuolisten määrä ja samalla kehittää transsukupuolisten terveyspalveluita. Tätä standardia odotetaan myös muissa maissa ja kansainvälisissä järjestöissä, kuten YK:ssa.

193 YKn jäsenmaata ovat luvanneet olla jättämättä ketään huomioimatta vuoden 2030 kestävän kehityksen ohjelmassa. Ohjelmassa on määritelty, että transseksuaaleille ihmisille taataan terve elämä ja hyvinvointi. Jotta heidän hyvinvointiaan voidaan tukea ja terveyspalveluita kehittää, tarvitaan pätevää, luotettavaa ja tarkkaa tietoa eri transseksuallisuuden ilmentymien määristä. Muunsukupuolisia arviodaan olevan 0,3 ja 0,5 % luokkaa väestöstä. Tilastointimenetelmät ovat nykyisellään kuitenkin hyvin epätarkkoja.

Cis-väestöön, eli ns.normaalisukupuolisiin verrattuna transsukupuolisilla on huomattavia terveysongelmia, ennen kaikkea mielenterveydessä, seksuaaliterveydessä, terveyspalveluiden saatavuudessa, syrjinnän ja väkivallan kokemisen osalta. Monissa tutkimuksissa on todettu mm. että heidän itsemurhariskinsä ja HIV tartuntojensa määrät ovat suurempia kuin normiväestöllä. Nämä riskit suurenevat vielä, jos he ovat osa jotain marginaaliryhmää, kuten etnistä vähemmistöä tai huonotuloisia. Laadukkaan tiedon keräämisestä on nyt tullut ensiarvoisen tärkeää transsukupuolisten terveyden parantamisessa.

Tähän asti muunsukupuolisuutta on tilastoitu käyttämällä kaksiosaista kysymystä. Ensin kysytään syntymäsukupuoli ja sitten mikä on nykyinen sukupuoli-identiteetti. Tämän on todettu unohtavan kokonaan ne ihmiset, jotka tuntevat olevansa jotain miehen ja naisen väliltä. Samoin kysymyksen asettelu on aiheuttanut sekaannusta ja tilastollisia vierheitä cis-sukupuolisten osalta.

Uudessa kysymysasettelussa on otettu huomioon myös se, että cis-sukupuoliset ymmärtävät kysymyksen oikein. Uuden kysymyssarjan rakenne on kaksiosainen. Ensin määritellään onko sukupuoli: nainen, mies tai muunsukupuolinen.

Tämän jälkeen muunsukupuoliset ryhmää tarkennetaan kuvan 1 mukaisesti. Lopulta on mahdollista vapaassa tekstikentässä vielä tarkentaa sukupuolisuuttaan, jos määritelmä on 39 "Muunsukupuolinen", ei muualla määritelty. Jos tilastoinnissa ei tarvita tarkempaa tietoa, voidaan käyttää myös vain kolmiosaista jakoa nainen, mies, sukupuoleltaan erilainen.


Kuva 1. Sukupuoli-identiteetti, luokittelu


Uutta luokittelua aletaan testaamaan Uudessa-Seelannissa vuoden 2018 väestönlaskennassa.




Lähde: Pega F.  Reisner, S. L. Sell R. L. Veale J. F.  2016, Transgender Health: New Zealand’s Innovative Statistical Standard for Gender Identity. Viitattu 23.05.2017. http://ajph.aphapublications.org/doi/full/10.2105/AJPH.2016.303465

Kommentit

Suositut tekstit